Схемата за субсидирано наемане на безработни лица Заетост за теб е

...
Схемата за субсидирано наемане на безработни лица Заетост за теб е
Коментари Харесай

Финансовият министър: Неефективно се разходват 200 млн. лв. за безработни

Схемата за субсидирано наемане на безработни лица  " Заетост за теб " е образец за неефективно разходване на обществен запас. По тази мярка е позволено приключване на 200 млн. лева

Това заяви преди дни в изявление пред " Свободна Европа " служебният финансов министър Асен Василев. Той разкритикува въведената поради коронавирисура мярка, при която страната заплаща в продължение на шест месеца заплатата на наети от бизнеса безработни лица.

" Една добра като концепция мярка е направена като врата в полето ", смята Василев. Той изясни, че работодатели всеобщо са се възползвали от " вратата ", като са уволнили свои чиновници и след един месец са ги наели назад, а страната е покривала шест месеца заплатите. 

" Това имам поради под неефективно харчене на пари. Тази мярка би трябвало да я има, само че дано тя да бъде за трайно безработни - примерно, една година да е бил индивидът незает. Така ти в действителност си взел човек, който е трайно незает и си му дал работа. И тогава страната може да подкрепи ", разяснява Василев.

Според финансовия министър тази мярка трябва да бъде спряна в този й тип, тъй като не е прецизно конструирана и не е ефикасна. 

Не по този начин обаче мислят в Министерството на труда и обществената политика (МТСП), които са създатели на мярката. На питане на " Сега " от ведомството уточниха, че " Заетост за теб " е стартирала през юли 2020 година поради внезапното нарастване на безработицата след въвеждането на изключителното състояние от средата на март поради ковид-пандемията. Само през март записаните в бюрата по труда безработни нараснаха до 220 072 души при 202 500 през февруари, а през май 2020 година броят им достигна най-високата стойност от 295 453, напомнят от МТСП.

" Нарастващият брой безработни изискваше предприемането на незабавни ограничения за подкрепяне на тяхното бързо връщане в претовареност. С мярката „ Заетост за теб “ хората, изгубили работата си поради пандемията, получиха опция да се върнат още веднъж в претовареност ", обясниха от общественото министерство.

Мярката е финансирана от Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “ и от държавния бюджет. Първоначалният й бюджет бе 160 млн. лева, след това повишен на 210 млн. лева, а срокът на деяние бе продължен до края на 2022 година От общата сума 50 млн. лева целево са предопределени за субсидиране на работни места в хотелиерството и ресторантьорството, както и в туроператорската активност. До момента са усвоени 153 млн. лева

За разлика от финансовия министър в социалното министерство са уверени, че мярката е извънредно сполучлива, а при осъществяването й не са регистрирани нередности от одитни институции. 

" С интервенцията се оказа поддръжка на работодателите за наемане на безработни посредством обезпечаване на дотация за претовареност на цялостно или ненапълно работно време за интервал до 6 месеца. До края на април 2021 година по мярката „ Заетост за теб “ са подписани 12 120 контракта с работодатели, по които са наети 27 183 безработни. Преобладават местата в най-засегнатите от рецесията браншове „ Преработващата индустрия “ с 25,4%, следват тези в „ Търговия и ремонт на коли “ с  дял от 25% и „ Хотелиерството и ресторантьорството “ с 20,3%. Анализът демонстрира, че планът е способствал за бързото връщане в претовареност на съвсем 20 300 безработни, както и на малко над 2000 дълготрайно безработни ", показват от МТСП. При създаването на мярката е планувано тя да върне на работа близо 45 000 безработни.

По мотив съвета на финансовия министър сходни ограничения да бъдат насочени към продължително безработни, от МТСП обясниха, че в такива случаи би трябвало наложително да се включва образование или различен вид активираща мярка, защото хората са изгубили трудови привички. Такива процедури били например " Работа ", " Обучение и претовареност ", " Ново работно място ", финансирани по ОПРЧР, в които за интервала 2014-2020 година са включени 31 799 продължително безработни.

" Бързината, с която следваше да се обезпечи поддръжка за наемане, невъзможността от осъществяване на образования по време на разпространяването на вируса, постановяваше различен вид условия за присъединяване в програмата. Мярката „ Заетост за теб “ беше основана като отговор на неподходящите стопански последствия от пандемията, при която хора с построени трудови привички останаха без работа, поради въведените противоепидемични ограничения ", обясняват от МТСП.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР